5 tips som får ditt konsultbolag att växa snabbare

april 16, 2015 · Entreprenörskap

Skrivet av: Magnus Burvall

Vilka möjligheter har konsultbolag att påverka sina tillväxtkrafter? Snabbväxarna är företag som växer minst 25 procent per år över sju bokslut (Ahrens Tillväxtlista). De dubblerar sin omsättning vart tredje år, är lönsamma, uthålliga och växer av egen kraft. Hur kan detta vara möjligt? Forskning och erfarenheter från hundratals snabbväxande företag har kartlagt 12 tillväxtfaktorer som förklarar hur snabbväxarna skapar marknad och organiserar verksamheten.

Få växer snabbt

Låt oss börja med att slå fast att det är ett fåtal av landets företag som växer snabbt. Närmare bestämt ca 2.5 procent av alla företag. Du känner säkert till begreppet Gasellföretag. Sveriges Gaseller publiceras årligen i Dagens industri. Det handlar om 700 – 1 000 företag per år med en omsättning på minst 10 Mkr och som har dubblerat sin omsättning över tre år. Men tyvärr är det väldigt få av Gasellföretagen som klarar av fortsatt snabb tillväxt. Faktum är att endast 1 procent av Gasellerna fortsätter att växa. För de Gaseller som klarar av att växa över två mätperioder, dvs 6 år, ser det däremot ljust ut. 80 procent av dessa fortsätter att växa uthålligt. 

Snabbväxarna är inte som alla andra

Snabbväxarna fungerar och är organiserade på ett speciellt sätt. De vågar gå mot strömmen. Äldreliv i Stockholm toppade Ahrens Tillväxtliga 2014 med en årlig tillväxt på 111,55 procent. Klarna är tvåa på listan med 98,43 procent. Båda dessa är exempel på företag som ger kunden ett tydligt ”lyft” i sitt erbjudande. I Klarnas fall löser de två problem för kunderna. Att människor är rädda att exponera sitt kreditkort på internet och att handlarna vill få betalt snabbt. Snabbväxarna lyssnar på kundens ”verkliga behov”, inte det kunden ber om. De uppfinner inte utan är ofta en ”second mover” som inspireras av andra och snabbt kombinerar egna erbjudanden utifrån befintlig teknik och lösningar.

Snabbväxarna är stadigast på ett ben och fokuserar på det de kan bäst. Snabbväxarna hatar byråkrati, men älskar ordning. Alla anställda tar ansvar och det finns en stor stolthet för företaget. Snabbväxarna skapar marknad genom att erbjuda ett ”lyft” för kunden. Det kan vara en helt ny kalkyl. Som IKEA som byter kundtid mot pengar. Eller Nespresso som säljer en fin kaffemaskin till lågt pris mot kredittid genom att ta hem affären på kaffekapslarna. Det kan handla om att sätta ”nya glasögon” på kunden. Hästens som lärde oss att man måste betala för att sova gott. Blårutigt överdrag så att gästerna kan se det genom den öppna sovrumsdörren. Snabbväxarna tänker alltid ”x 10”. Fokusering ger volym, skräddarsytt kostar skjortan.

12 tillväxtfaktorer

Så varför är det här relevant för dig? Du kanske inte ens har ambitionen att växa eller åtminstone inte att växa snabbt? Men en sak är klar, ingen vill krympa.

Därför kan alla företag dra nytta och lära sig av de snabbväxande bolagen. Inte minst för att skapa trygghet, stabilitet och ett välmående företag. För att öka ditt företags tillväxtkraft krävs att du vet vilka faktorer som har betydelse för tillväxt och det går att avgöra vad som är ”rätt och fel” inriktning av faktorerna för att nå tillväxt. Ahrens har definierat 12 faktorer för att göra en objektiv jämförelse mellan ett bolag och de bästa snabbväxarna. Faktorerna mäter företagets externa- och interna tillväxtkrafter, identifierar gap i strategier samt barriärer för tillväxt. Analysen hanterar fyra viktiga områden: plattformen, tillväxtstrategin, organisation och styrning samt ledning.

Fem tips för konsultbolag

Vilka möjligheter har då konsult- och kunskapsbolag att påverka sina tillväxtkrafter? Svaret är mycket stort. Faktum är att IT-företagen tillhör den bransch som har flest Snabbväxare (18 procent).

Vid analys av konsultbolag har några faktorer visat sig vara viktigare än andra för att möjliggöra tillväxt. Det har att göra med både branschens dynamik, konsultrollen i sig och även till viss mån företagens historik. Det finns ett tydligt mönster och vi kan därför ge tips om fem områden där det med god sannolikhet finns saker att göra för att stärka ett konsultbolags tillväxtförmåga, eller i värsta fall områden som bör adresseras för att företaget inte skall stagnera.

 

  1. Ta tag i ledningskraften.
    Finns en tydlig ansvarsfördelning mellan ägare, styrelse, vd och ledning? Nyttjar ni extern kompetens i t ex styrelse? Finns nödvändiga kompetenser och erfarenheter i ledningsgruppen? Finns erfarenhet av snabbväxare?
  2. Fuska inte med tillväxtstrategin.
    Tillväxtstrategin innehåller de strategiska kännetecken som definierar förmågan att skapa marknad och ta en tydlig roll i er nisch? Finns ”lyftet” för kunden, finns en tydlig affär med ett starkt helhetserbjudande? Affärsmodellering med en Business Canvas är ett exempel på verktyg som kan hjälpa dig med utveckling av affärsmodell och modellering av tjänsteerbjudanden till segment.
  3. Försäljning är en profession.
    I ett konsultbolag är ingen och alla säljare. Man säljer ofta på befintliga kunder och relationer. Men det räcker inte för att växa och det är ofta svårt och tidskrävande att hitta nya kunder. Försäljning är en profession. Har du inte möjlighet att använda proffssäljare behöver du göra alla i företaget till ”semiprofessionella säljare”. Alla skall kunna identifiera en affärsmöjlighet och ”pitcha” företagets erbjudande. Ett annat sätt att öka sin säljkraft är att få till en mer systematisk sälj- och prospekteringsprocess, till exempel genom att stödja den med smarta digitala verktyg.
  4. Bli världens bästa arbetsplats.
    Personalen är företagets viktigaste resurs, attrahera talangerna och tillväxten säkras. Skapa en företagskultur som är både attraktiv att arbeta i och som ger tydlig ledstjärna om vad företaget skall åstadkomma för kunden och hur företaget tjänar pengar. Prioritera att kommunicera företagets värderingar med nuvarande och framtida talangmarknad.
  5. Tänk x10.
    Arbeta med att bygga strukturkapital i företaget. Verka för standardisering av produkter och tjänster för att undvika och minimera resurskrävande anpassningar. Bygga effektiva och flexibla flöden och rutiner. Arbeta resurssnålt och fokusera på det som är kärnkompetensen och låta andra göra resten. I slutändan handlar mycket av konsultbranschen om operationell excellens.

Gästbloggare - Magnus Burvall

Magnus har passion för tillväxtbolag och entreprenörsskap. Han började sin karriär som konsult på snabbväxaren Accenture och har därefter varit Vd för teknik- och IT-bolag med tillväxtambitioner. De senaste åren har Magnus byggt upp inkubatorer och Science Park´s med syfte att ge bästa förutsättningar, metoder och verktyg för snabbväxande företag. Syntesia erbjuder kunskap, metoder och verktyg för ökad tillväxt och lönsamhet.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg