Så blir du mindre distraherad och undviker stress

november 29, 2013 · Talang

Skrivet av: David Stiernholm

Året är snart slut och julstressen tar vid. Tighta deadlines på jobbet, julfest med kollegorna och julklappsshopping till familjen. Mycket ska göras under årets sista månad, vilket kan förvandla även den lugnaste konsulten till en sönderstressad medarbetare. Gästbloggare David, Sveriges enda struktör, tipsar om hur du kan minska stressen.

När vi säger att ”det är så mycket nu”, är lösa trådar ofta något som vi har mycket av. Det är halvklara projekt, halvgjorda förbättringar och halvt genomförda idéer som hänger i luften.

Vi känner att det oavslutade hänger över oss och stör när vi kommer att tänka på det ibland, trots att vi just då arbetar med någon annan uppgift.

Resultatet är att vi känner oss mer stressade än nödvändigt och att vi har svårare att fokusera på våra högst prioriterade uppgifter.

Svårt att släppa ouppfyllt

I mitten av 1920-talet fann den ryska psykologen Bluma Zeigarnik genom sin forskning att vi människor har svårt att släppa ouppfyllda mål (i vårt fall ovan mål om att slutföra projektet, genomföra förbättringen och förverkliga idén).

Det oavslutade hänger kvar i vårt medvetande som lösa trådar. Detta fenomen har följaktligen kallats Zeigarnik- effekten.

En plan kan vara nog

För att få en mer behaglig tillvaro kan vi ta hand om våra lösa trådar, så de slipper tynga oss. Lyckligtvis behöver vi inte bli helt klara med dem alla för att bli fria från dem, utan experiment utförda för ett par år sedan av E J Masicampo och Roy F Baumeister, vid Florida State University, visar att om vi gör en plan över hur vi ska nå målet (det vill säga åtminstone bestämmer oss för vad vi ska göra härnäst angående det), släpper vi lättare tankarna på det och blir mindre distraherade i vardagen.

Låt oss därför sträva efter att komma till avslut. Sätta punkt. Tömma så många områden som möjligt.

Gör så här

1) Bestäm dig för ett område, en lös tråd, där du vill komma till punkt. Det kan till exempel vara:

  • En oavslutad uppgift, som du påbörjat men inte slutfört.
  • En orörd pappershög på ditt skrivbord.
  • En större uppgift, som ett projekt eller en förändring som blivit hängande i luften.
  • Något du väntat länge på från någon annan och som du påmint om igen och igen.
  • Dagens att göra-lista, där du aldrig kommer till botten, eftersom föregående dags uppgifter hänger kvar.
  • Något helt annat.

2) Bestäm dig för vad som ska hända med den lösa tråden, om det enda den inte får göra är att hänga fritt.

  • Kan du ta bort den? Har den inte blivit klar hittills och det har fungerat, kanske den aldrig behöver bli klar?  Ta i så fall bort den, sudda ut den, delete:a, knyckla ihop och släng. Låt den försvinna ur din åsyn.
  • Kan du göra en plan? Definiera det första steget som en att-göra-uppgift, det vill säga så som du brukar göra för att bli av med surdegar.
  • Kan du boka in mer tid i kalendern, då du slutför det här?
  • Kan du göra det klart precis just nu? Kanske är det så lite kvar att du direkt kan slutföra uppgiften och på så vis bli av med den lösa tråden.

3) Vill du, ta en tråd till.

  • Lättare belastning
  • Om du knyter upp dina lösa trådar och fattar ett beslut om var och en, kommer din upplevda arbetsbelastning att lätta. Du koncentrerar dig enklare på den uppgift du har framför dig utan att bli distraherad av saker du ideligen kommer på.

Lättare belastning

Om du knyter upp dina lösa trådar och fattar ett beslut för var och en kommer din upplevda arbetsbelastning lätta. Du koncentrerar dig lättare på den uppgift du har framför dig utan att bli distraherad av saker som du ideligen kommer på.

Gästbloggare - David Stiernholm

David Stiernholm är Sveriges ende struktör, flitigt anlitad av allt från väletablerade storföretag till entreprenörsföretag i uppstartsfas. Han utmärker sig genom sina superkonkreta verktyg och metoder som du direkt kan använda på jobbet och hemma. David är aktuell med boken Klart! - Bli superstrukturerad på 31 dagar!.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg