Du kan ha världen i dina händer

Skrivet av Catarina Alexon |  Ingen kommentar.

Cinode presenterar stolt vår nya gästbloggerska Catarina Alexon som bland annat driver den populära bloggen Catarina’s World samt jobbar som konsult där hon hjälper företag att nå ut internationellt. Här ger hon tips för att arbeta globalt.

”Du kan ha världen i dina händer” Ja, bokstavligt talat. Med dina fingrar kan du hitta mycket av den information du behöver på nätet. Oavsett vilken del av världen du är intresserad av.

En gång i tiden var marknaden lokal, sedan blev den regional och nu är den oåterkalleligen global.

Varför begränsa dig till den svenska marknaden när du kan erbjuda dina produkter eller tjänster världen över? Marknaden blir då plötsligt enorm. I stället för nio miljoner människor växer den till sju miljarder.

Efter att förarbetet är gjort kan du inledningsvis marknadsföra dig genom sociala medier.

Hur bra är din engelska?

För de flesta är det självklara valet att i affärssammanhang kommunicera på engelska. Har du provat att marknadsföra dig på engelska och misslyckats? Det kan mycket väl bero på att din engelska inte är så bra som du tror.

Svenskar tror sig ofta vara flytande på engelska. Tyvärr är så oftast inte fallet. Har du inte en engelskspråkig förälder eller bott/arbetat/studerat i ett engelskspråkigt land under några år behöver du troligtvis studera språket närmare. Fick en förfrågan om att “connecta” på Linkedin från en svensk kille som skrivit sin profil på engelska. Inte nog med att den var skriven på svenglish han ansåg sig också vara expert på engelska språket. Tyvärr visste han inte att English skrivs med stort E utan skrev english. Undrar om han förstår att han har talat om för världen att vad han säger sig kunna inte stämmer.

Och nej Google Translate fungerar inte. Se istället till att investera i en översättare för att få fram ditt budskap som det är tänkt. Varför ska en kund utomlands anlita en svensk konsult som inte ens kan föra fram sitt budskap på engelska?

Bara EU länder behöver betala moms på dina tjänster och produkter

Jag bestämde mig för att skriva e-böcker baserade på en del jag tidigare skrivit på engelska. Så jag pratade med Skatteverket och det visade sig att enbart medborgare i Europeiska Unionen behöver betala moms. Fantastiskt, eftersom e-böckerna därigenom är billigare för större delen av jordens befolkning. Men prata med Skatteverket om vad som gäller för dina produkter eller tjänster för att vara på den säkra sidan.

Jag har en internationell ledarblogg som läses i 99 länder. Amerikaner och Indier är mina två av mina största läsargrupper. De kan med andra ord köpa mina e-böcker utan att betala moms.

Hur ser ditt varumärke ut utanför Sverige?

Existerar det överhuvudtaget? Det första du måste göra innan du börjar marknadsföra dina tjänster och produkter utomlands är att bygga upp ditt varumärke. Många företag misslyckas för de har bråttom och glömmer att ingen vet vem de är utomlands.

Första steget är att se till att dina och ditt företags profiler på sociala medier fungerar och ger det intryck du avser. Nästa steg att arbeta upp en engelsk variant av din hemsida. Förstår du hur människor i annorlunda kulturer tänker och vad de har för värderingar? Om inte, ta hjälp för det kan bli fruktansvärt fel.

Vad kommer upp när någon googlar dig?

Det första vi alla gör när vi stöter på ett nytt företag, person, produkt eller tjänst är att googla den. Om någon på andra sidan jordklotet googlar dig och får enbart resultat på svenska är chansen liten att personen i fråga ska besvära sig med dig. Hade du ägnat energi på ett företag där Google enbart kom upp med resultat på, till exempel, ryska?

Vett och etikett

Sverige är det enda land i världen där det är normalt att man duar varandra och är halvslappt klädd på kontor. Även i många europeiska länder är det otänkbart att säga du till någon man inte känner. För att inte tala om att gå på ett möte i jeans och t-shirt. Det visar respekt att man tar på sig en korrekt kostym.

Att inte vara artig mot kvinnor och äldre är otänkbart i de flesta länder. Så ta reda på exakt vad som gäller i olika länder innan du åker dit. Det räcker inte att bara läsa på, du måste prata med någon som är van att arbeta i landet. Höll på att göra ett misstag i Japan men lyckligtvis stötte jag på en bekant som bodde där när jag var på väg till mitt första möte. Hade läst på, men inte förstått att klädseln på affärsmöten i Japan är striktare än någon annanstans i världen.

Vikten av att bestämma skiljedomsförfarande i förväg

Se till att specificera att eventuella juridiska dispyter sköts på en lämplig plats. The International Chamber of Commerce i Paris är ett vanligt val. Att acceptera Arbitration Mumbai eller ännu värre Arbitration Riyadh är att be om problem. När jag arbetade i Riyadh brukade vi skämta om det. Om någon vore dum nog att skriva på ett kontrakt med Arbitration Riyadh hade de försäkrat sig om att saudierna skulle vinna oavsett vad. Saudierna hade verkligen kunnat utnyttja det om de ville.

Sverige har ett fantastiskt varumärke globalt

Vet inte hur många gånger människor världen över talat om för mig vilket fantastiskt land Sverige är. Men konstigt nog har inte Sverige lyckats dra nytta av sitt goda rykte. Varför serveras sällan svensk mat på svenska ambassader? Danskarna å andra sidan har marknads fört sig oerhört väl. Har aldrig varit i ett land där du inte kan köpa dansk ost. Men var hittar du svensk ost trots att de, enligt min uppfattning, är betydligt mer välsmakande än de flesta ostar Danmark producerar.

Är det inte på tiden att vi svenskar, precis som danskarna, börjar marknadsföra oss globalt? Det finns massor med duktiga svenskar som skulle göra bra ifrån sig internationellt. Görs förarbetet bara rätt har de världen i sina händer.


Om författaren

Catarina Alexon
Catarina Alexon
Catarina Alexon är en Internationell Affärskvinna, Konsult och Skribent. Catarina har bott och arbetet i, eller med, större delen av världens länder. Hennes internationella ledarblogg läses i 99 länder och är bland de 0,5 procent mest besökta hemsidorna i världen.