Expandera ditt konsultbolag och bli en del av Berlins startup-miljö

Skrivet av Sören Rosenmeier, internationell CEO på Right People Group |  Ingen kommentar

Vill du utveckla och skala upp din konsultverksamhet? Då är Berlin ett bra alternativ. Här har vi listat fem anledningar till varför du bör göra Berlin till din konsult-stad samt fem tips på hur du kommer igång.

Berlin utmanar London om topplaceringen som en startup-stad. Uppmätt på investeringar och antalet internationella nystartade företag som har etablerat sig för att få sin andel av finansiering och talang ska inte förbises. Men är det meningsfullt för svenska företag att bosätta sig i den tyska huvudstaden och hur kan ni från start bli effektiva med er nya bas i Berlin? Vi på Right People Group är konsultförmedlare som har tagit språnget och vill dela med oss av vår erfarenhet efter ett och ett halvt år i den tyska huvudstaden.

Varför Berlin?

1. Tillgång till talang

Berlin blommar med unga expats som har flyttat till staden för att kickstarta eller utveckla sin karriär i en dynamisk miljö. De är välutbildade, har en internationell tankegång och är ambitiösa. Så länge som arbetsmiljön är bra och uppgiften är utmanande förväntar de sig inte 9-17-arbete. Det finns också ett stort utbud av studenter som är i behov av praktik och/eller möjlighet till att skriva examensarbeten. Förutom att öka dina chanser att få rätt kompetens ombord kan ett internationellt team också hjälpa till att göra din affärsmodell internationell från start.

2. En inspirerande miljö

Berlin har blivit den nya tech- och startup-staden i Europa, vilket har skapat en mycket speciell miljö som gör det lätt att utvecklas i staden, både socialt och professionellt. Som ett litet start-up kan du hitta utrymme på någon av kontorshotellen i staden, även kallad ”co-working spaces”. Det finns många olika typer av kontor, ofta med ett professionellt fokus, för att underlätta utbyte av erfarenheter. Dessutom finns det många event, möten och nätverksaktiviteter som gör det enkelt att hålla sig uppdaterad med den senaste utvecklingen och få insikter från firstmovers och andra relevanta aktörer på marknaden.

3. Sänk kostnaderna

Berlins popularitet kan kännas på kvadratmeter, oavsett om du vill köpa eller hyra, men staden är fortfarande billig. Den relativt låga levnadskostnaden har en positiv påverkan på lönebehovet och andra utgifter som du kan ha som start-up. Observera dock att du som arbetsgivare måste betala sociala avgifter utöver dina anställdas bruttolöner.

4. Enklare tillgång till kapital

Om du letar efter nya investerare finns det flera möjligheter för dig att hitta dem i Berlin. Eftersom Berlin har fått ett rykte som ledande tech startup-stad i Europa, har flera business angels (affärsänglar) börjat rikta blicken mot staden. Berlin har också gjort mycket för att säkra offentliga investeringar och många VC-fonder har innovationsinitiativ i Berlin. Pengarna ligger inte på gatan, men möjligheterna finns där.

5. Bra anslutning till Sverige

Om du inte kan genomföra en flytt är det relativt enkelt att pendla mellan Berlin och Sverige. Det finns direktflyg från Stockholm och även Köpenhamn. Det betyder att du inte behöver satsa allt på ett kort utan kan hålla ditt nätverk i Sverige vid liv.

 

Fem tips för att klara Berlin

1. Använd Berlin Partner

Berlin Partner är en offentlig organisation som är inrättad för att få fler verksamheter att slå sig ner i staden. Det innebär att du kan få gratis råd och vägledning både före och under processen när du startar ett företag i Berlin. För mer omfattande hjälp, finns möjligheten att köpa till ytterligare tjänster beroende på dina specifika behov. Du kan hitta information på deras hemsida, men du kan självklart också boka ett möte med en rådgivare som analyserar din situation. Se till exempel deras speciella startenhet.

Om du har möjlighet, kolla även in Business start-up Network, som drivs av Berlin Partner, IBB Investment Bank och två branschorganisationer. Mer hjälp kan du också finna hos den tysk-svenska handelskammaren.

2. Gör kontorsplatsen till din språngbräda

Det kan vara svårt att hitta ett kontor på avstånd och bestämma var i staden ni vill slå er ner. Berlins många kontorshotell är ett bra sätt att landa och samtidigt en skalbar lösning som kan vara värd vid uppstart. Kontorshotellen kan också bidra med ett värdefullt akademiskt nätverk. På den här interaktiva kartan kan du hitta många av stadens kontorshotell.

3. Få hjälp med den administrativa delen

Tysk byråkrati är rätt känd och omtalad. Dessutom har den offentliga sektorn ännu inte tagit digitalindustrins digitala medicin. Du kommer sakna Easy ID/Mobilt bank-id och E-Box när du träffar en flod av fysisk post och dokument som ska signeras och stämplas före kuvertering eller faxning (!). Systemet fungerar, men det är tidskrävande, särskilt när både språket och procedurerna är som främlingar.

Var noga med att få en bra revisor som kan styra dig och hantera pappersarbetet så att du kan fokusera på ditt företag. Eftersom det kan vara svårt att ta reda på omfattningen av uppgiften, fråga om ett fastpriserbjudande och jämför olika leverantörer. På det sättet är du säker på att kostnaderna inte löper iväg. Vi slöt upp med det här företaget, som också kan kommunicera på engelska.

4. Expandera både din kunskap och ditt nätverk genom meet-ups

Berlin är en meet-up-stad. Du kan hitta meet-ups för nästan allt. Ett perfekt sätt att hålla sig uppdaterad och bygga ett nätverk – kanske även finna framtida medarbetare – i staden.

5. Tala tyska

Självklart kan du klara dig i Berlin på endast engelska eller skoltyskan, men det kan vara rätt nyttigt att fördjupa sig i tyskan och se vilka nya möjligheter som kan dyka upp. Ta chansen och hitta en språkskola eller sätta av tid i din kalender, där du använder en av de många internetbaserade plattformarna, till exempel Memrise eller Babbel.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 5000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Sören Rosenmeier, internationell CEO på Right People Group
Sören Rosenmeier, internationell CEO på Right People Group
Right People Group är ett it-konsult bolag som grundades i Danmark 2007 och har levererat it- och managementkonsulter till fler än 170 organisationer och företag. Det tyska systerbolaget Right People Group Digital GmbH lanserades 2016. Sören Rosenmeier är internationell CEO. Right People Group arbetar endast med oberoende konsulter för att säkerställa att kunderna alltid får en perfekt match för deras specifika behov. Alla tjänster erbjuds utifrån en ”no cure – no pay” affärsmodell, vilket innebär att kunderna bara betalar om de börjar arbeta med en konsult som presenteras av Right People Group.