Konsten att attrahera och behålla de bästa genom stark företagskultur

Skrivet av Gästbloggare - Håkan Mildh Svensson, grundare av Berotec |  Ingen kommentar

Att bli ett framgångsrikt bolag kräver betydligt mer än bara en bra produkt. Att kunna attrahera de allra bästa medarbetarna och se till att de vill fortsätta jobba med dig är viktigt för att lyckas. Detta är en stor utmaning för alla team och organisationer. Vilka klarar av det och vad har de ofta gemensamt?

Företagskulturen har varit nyckeln till framgång för många bolag. Inför 2018 delar jag med mig av min syn på vilka byggstenar som bör ingå i företagets kultur för att få bolaget eller teamet att jobba i samma riktning, fortsätta utvecklas tillsammans och riktigt blomma. När kulturen väl finns gäller det att leva och andas den varje dag, i varje beslut.

Som Petter Stordalen påstår ”Kultur är bara hårt arbete, och det allra viktigaste för att bygga ett företag.”

Hur ser receptet ut för att lyckas?

Vilka är byggstenarna, metoderna och processerna som lockar och attraherar? Det är en härlig kombination av flera viktiga ingredienser. Det som ligger i botten och skapar stadga är förstås att vi är tydliga med våra värderingar och att alla som är med oss ställer upp på dessa.

Vi vet också att kloka och driftiga människor vill ha koll på läget. De vill känna att de har full insyn i vad som sker inom bolaget och vad som är på gång. Full öppenhet åt alla håll ser vi som del två i vårt recept.

Att kunna bestämma över sin tid och påverka sin vardag är för varje människa avgörande för ett långsiktigt och hållbart (arbets)liv! Då finns även förutsättningar för att få en bra balans mellan arbete, familj, fritid och framtid. Finns det på plats är ni på god väg att lyckas.

Bolagets syfte viktigast

Vi vet också att företag och organisationer som är tydliga med sitt syfte lyckas bättre med att hitta och behålla de bästa medarbetarna. Fundera över er organisations syfte! Finns ni till för att göra världen bättre? För att utveckla medarbetare? För att förbättra något i samhället som inte funkar? Eller av helt annan anledning? Oavsett vad syftet är, se till att berätta om det i alla lägen där det är möjligt.

Att vara del av ett större sammanhang där ni kan finna stöd och engagemang, få energi och känna tillhörighet är också avgörande för att nå framgång.

Huvudingrediensen i framgång kan sammanfattas med: Företagskultur!

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 5000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Håkan Mildh Svensson, grundare av Berotec
Gästbloggare - Håkan Mildh Svensson, grundare av Berotec
Håkan startade Berotec med visionen att det finns ett sätt att balansera specialistkunskap inom teknik, it och ledarskap med fritid och familjeliv.Håkan fick rätt, att vara egenföretagande konsult på Berotec har visat sig vara ett mycket attraktivt sätt att jobba. Både dagens och framtidens drivna ingenjörer söker efter balans i livet och alternativa arbetssätt. Samtidigt upplever kunderna att Berotecs konsulter bidrar med djup kompetens och stora effektivitetsförbättringar i projekten. Att följa visionen var rätt väg att gå, under det senaste verksamhetsåret ökade Berotec sin omsättningen med 26 procent.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *