Så lyckas du med expansionen av ditt konsultbolag

januari 17, 2018 · Entreprenörskap, Konsult

Skrivet av: Kristina Berger

Företaget växer och utvecklas, kanske funderar ni på att starta ett kontor på en annan ort? Var börjar ni? Hur undviker ni fallgroparna? Här kommer några tips och lärdomar från Cygnis senaste expansion, av Cygni Östersunds vd Kristina Berger.

Konceptet vassa utvecklare på Sveriges bästa arbetsplats fungerar väldigt bra för oss. Så pass bra att vi tittade på att expandera konceptet till andra städer. Men var började vi?

Scouta platser

Ni har säkert hört mäklarens mantra “location, location, location”. Det handlar om att värdeutvecklingen på identiska fastigheter varierar kraftigt utifrån var de är belägna. Andemeningen är att ni kan köpa ett perfekt hus men det spelar ingen roll om det ligger på fel ställe. Samma skulle jag säga gäller för geografisk expansion av ett företag. Ni måste hitta rätt plats, annars spelar det ingen roll hur bra ert företag är.

Som vid rekrytering gäller det att ta reda på all möjlig fakta kring identifierade kandidater. På ett eller annat sätt kommer följande yttre faktorer in i ekvationen, så även för oss på Cygni när vi valde att etablera oss i Östersund.

  • Rekryteringsunderlag

Finns inte kompetens som matchar era behov och krav kommer ni inte kunna etablera er överhuvudtaget, så enkelt är det. Hos oss ville en av våra Stockholmsbaserade konsulter flytta till Östersund, ett livsval som visade sig vara intressant för flera. Därför hade vi en bra grund att bygga vidare på. Prata med rekryteringsbolag och universitet för att skapa er en bild av rekryteringsbasen.

  • Företagsklimat

Företagsklimatet på orten visade sig viktigare än vad jag tänkte att det skulle vara. Särskilt för mindre städer skiljer det sig hur kommun, universitet och näringsliv samverkar för att skapa en bra grogrund för företag. Östersund har lyckats. Inte bara från kommunen och universitet, utan även från resten av näringslivet. Det finns en till intressedimension i Östersund som innebär att de vurmar för bygden och regionen. Det betyder att konkurrenter i praktiken ofta hjälps åt, övertygade om att det ändå är bra för regionen. Det blir så mycket roligare att jobba när samarbete är ledordet!

  • Uppstartare

Någon är alltid först på plats. Det gäller att välja med omsorg eftersom den personen blir ansiktet utåt för företaget på den nya sajten. Personen ska fungera som en god ambassadör för företaget. Även mindre misstag kan innebära ett svåråterställt förtroendetapp. Ju färre ni är, desto viktigare blir varje person för varumärkesbyggandet. Det gäller särskilt i början att växa med drivna och entreprenöriella personer, några eldsjälar som kan förmedla företagskulturen och har viljan att bygga företaget lokalt.

  • Stöttning från moderföretaget

Tid, engagemang och tålamod. Det gäller att moderskeppet är med på att docka loss oss småbåtar, men ändå visa våra anställda och vår omvärld att vi är ett företag. Det tar mycket tid i anspråk att starta en ny verksamhet och i början är det stöttning i stort och smått. Allt från idéer kring hur vi bygger upp vår företagskultur i Östersund till att hitta nya kunder. Jag tror också fysisk närvaro är viktigt i sammanhanget. För mig har det varit ovärderligt att mina kollegor gladeligen, och ideligen, reser hit och hjälper mig handgripligen. Alla på bolaget har fast lön (icke provisionsbaserad) vilket hjälper till att skapa ett hjälpsamt klimat.

  • Kontor

Nja, inte så viktigt under uppstarten. Försök att hitta något flexibelt till en början, ett kontorshotell eller kort kontrakt på något litet. Kontoret kan satsas på när ni etablerat er mer och vuxit ur er första kostym. Men även om kontoret i sig inte är så viktig är det sociala sammanhanget det, att utveckla sitt nätverk med nya “grannar” ger en bra start.

  • Kunder!

Vi vore inte mycket till konsultbolag utan kunder. Här underlättar det självklart om det finns möjlighet att sprida uppdragen och tidvis ta uppdrag på distans, mot redan existerande sajter. Rörligheten mellan våra nu tre kontor är stor, mycket tack vare att vi kör med fast lön för alla anställda. Det har varit en förutsättning för mig eftersom det tar tid att bygga upp relationer samt bevisa att vi levererar och står vi helt på egna ben i början kan det bli tufft. Ett alternativ är att istället ha kunden klar innan ni drar igång verksamheten.

Inledningsvis har det för mig nästan uteslutande handlat om nätverkande, att lära känna den lokala marknaden och behoven hos kunderna.

  • Affären

Går kalkylen ihop? Det är givetvis en relevant fråga att ställa. Vilken debiteringsnivå kan vi förvänta oss på den nya sajten? Finns det underlag för stabila kunder som kan ge kontinuitet i uppdragen? Vilken lönenivå förväntas? Hur mycket och snabbt tror vi att vi kan växa?

Det är svårt att räkna hem ett business case med så många och osäkra faktorer, det blir till att våga gå lite på magkänsla. Om den första personen på plats också är ute på uppdrag betyder det möjligen att dippen med röda siffror, som är ofrånkomligt i uppstart, blir lite grundare. Jag tror inte det lönar sig i längden. Våga även här satsa på någon som kan fokusera på uppstarten, så blir dippen förhoppningsvis inte långvarig.

Prioritera

Valet av plats är gjort, vad behöver ni börja med? Det beror på var ni startar upp och med vilka förutsättningar. Jag behövde fokusera på rekrytering i första hand, för vad ska jag annars kunna erbjuda presumtiva kunder? När vi för snart två år sedan startade Cygni Väst fick vår vd Ann-Sofie Rolandsdotter istället fokusera på att hitta kunder eftersom de var fem konsulter redan från start. Alltså, identifiera vad som är högsta prio och kör hårt.

Jag pratade om magkänsla förut. I mitt och bolagets fall har jag en go, pirrande, varm magkänsla för vår expansion i Östersund. Följ gärna med oss på vår resa och se om fortsättningen blir lika god som starten!

Kristina Berger, vd Cygni Östersund

Cygni hjälper sina kunder att bygga de bästa digitala lösningarna och erbjuder systemnära kompetens i form av mobil-, fullstack-, frontend- och backendutveckling, UX, digital design, scrum masters och projektledare. Kristina är nyligen inflyttad till Östersund och leder etableringen av Cygni i Jämtland. Hon har hamnat helt rätt, eftersom hon kan kombinera ett galet roligt jobb hos Sveriges bästa arbetsgivare med skidåkning, vandring och annat friluftsliv.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg