5 tips på effektiv referensmarknadsföring i konsultföretag

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  3 Kommentarer

Cinode har sammanställt fem tips på hur du och ditt företag kan arbeta med referensmarknadsföring. Men för att få ut det mesta möjliga av denna marknadsföringsmetod gäller det att förstå hur det verkligen fungerar.

Många bolag vinner sina viktigaste affärer genom personliga rekommendationer. Referensmarknadsföring är en effektiv marknadsföringsmetod för bolag med begränsade resurser. Denna form av marknadsföring handlar inte om att försöka kränga på sin produkt/tjänst till första bästa person som du möter. Det gäller istället att se till sitt nätverk i stort och ha detta med sig i allting du gör i professionella sammanhang. Socialisera så mycket du kan och knyt värdefulla kontakter.

Nedan listar vi fem tips på hur ni kan arbeta med denna metod.

1. Skapa case studies med era toppkunder

Case studies är ett utmärkt sätt att visa vad ni kan och hur ni löser kundernas problem. Ju fler fallstudier desto större är chansen att prospect ser er och känner någon hos era nöjda kunder.

2. Synliggör er specialistkunskap

Det låter kanske självklart, men många bolag är rädda att tappa potentiella kunder som inte ligger inom bolagets expertområde och av den anledningen framhåller de inte sin specialistkompetens. Men ju fler som känner till ert expertområde desto större är sannolikheten att människor talar gott om er. Något som generalister sällan uppnår.

Vad gör ni grymt bra och varför? Individer och organisationer hänvisar många gånger till ett företag efter att de hört dem föreläsa eller på något annat sätt interagerat med dem på sociala medier alternativt läst blogg/whitepaper. Därför är det viktigt att synas i dessa kanaler för att generera fler referenser.

3. Publicera er kundlista

Detta borde vara en självklarhet, men det finns en rädsla för att andra bolag då eventuellt tar era kunder. Men har du nöjda klienter och tillåtelse att publicera deras namn på er webbsida ökar chansen för att de talar gott om er och inte byter till en annan leverantör. Dessutom ger det potentiella prospect god möjlighet att se vilka typer av kunder ni arbetar med.

4. Lyft fram era experter

Många bolag har medarbetare som sitter på nischad expertkunskap inom ett specifikt område. Oftast är de dock inte kända som experter utanför bolaget. Det gäller att synliggöra företagets specialister i samtliga kanaler och fronta dem som bolagets experter, både internt och externt. Kanske ska de inte debitera 100 procent utan istället lägga mer av sin arbetstid på events, föreläsningar och bloggar? Förutom att locka till sig kunder kommer era experter även att dra till sig nya medarbetare. Vem vill inte arbeta med de bästa i branschen?

5. Intervjua branschexperter

Finns det experter utanför ert bolag med stor räckvidd för just er målgrupp? Gör en intervju med dem. Ni får intressant material samtidigt som de sprider ert varumärke vidare. Dessutom kanske de också refererar till er i samtal med kunder som behöver mer hjälp.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 5000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin

3 svar till “5 tips på effektiv referensmarknadsföring i konsultföretag”

  1. Siv Thuresdotter skriver:

    Hej och tack för tips på referensmarknadsföring. Att ha en djupare kunskap och förståelse för referensmarknadsföring kan faktiskt höja din omsättning med det dubbla, och i vissa fall det tredubbla. Låt mig tipsa om en oerhört effektiv metod för referensmarknadsföring som ges av det globala utbildningsföretaget Asentiv. Jag precis gått en utbildning i Santa Rosa, Kalifornien, där jag fick coaching av de ledande experterna i världen; Dr Ivan Misner (grundare av BNI Affärsnätverk), Mike Macedonio, Dawn Lyons och Eddie Esposito. Notera att endast ett fåtal personer i Sverige utbildar för Asentiv. Vill du veta mer så kontakta mig gärna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *