Content marketing för konsultföretag – tips och trender

Skrivet av Pontus Staunstrup, digital strateg och föreläsare |  Ingen kommentar

Många företag som säljer konsulttjänster har under de senaste åren börjat arbeta med content marketing. Ofta består det av en blogg som medarbetarna skriver på, ibland kopplat till ett marketing automation-program för att generera leads, och mestadels med distribution kopplat till sociala medier samt ett nyhetsbrev.

Som konsult inom bland annat content marketing och flitig innehållsproducent på egna sajten staunstrup.se tycker jag förstås att detta är en positiv utveckling. Men det som är bra kan ju som bekant alltid bli bättre. Därför har jag en del tips och några spaningar framåt som jag hoppas ska lyfta ditt företags arbete med innehållsmarknadsföring ännu ett par snäpp.

Gör det lätt för kollegorna

Om det är du som dragit vinstlotten som innehållsansvarig på ditt företag misstänker jag att du brottas med utmaningen att få kollegorna att leverera innehåll – och att göra det mer än en gång. Du är inte ensam om att kämpa med det, och ett praktiskt verktyg du kan ha nytta av är att sätta ihop en enkel lathund eller checklista kring vad de ska leverera. Ett finare begrepp för detta är redaktionella riktlinjer, och de kan bland annat innehålla:

  • Vilka ämnen och teman innehållet ska handla om
  • Vilken språknivå och tonfall som ska användas
  • Hur långt eller kort innehållet ska vara
  • Exempel på olika mål med ett innehåll och hur det ska finnas med i exempelvis texten (kallas ofta call to action)

Du kan även tipsa dem om hur de kan hitta ämnen att skriva om. Det allra bästa rådet är att svara på de vanligaste frågorna de får från sina kunder.

Fördelen med den här sortens lathund eller riktlinjer är att du slipper innehåll som spretar eller inte bidrar till affärsmålen.

Återanvända innehåll

Ett annat sätt du kan underlätta för kollegorna är att hjälpa dem återanvända innehåll de redan tagit fram. På konsultföretag är tid oftast en bristvara och ni ska såklart använda det mesta av den till att just konsulta. Att då hitta tid för att ta fram nytt innehåll känns ofta svårt.

Men däremot producerar du och de andra redan en hel del potentiellt innehåll i form av presentationer, mejlsvar eller demonstrationer. Det kan du använda för att skapa texter och annat material till bloggen. På så sätt sparar ni tid samtidigt som ni producerar relevant innehåll.

Distribution i fokus

Att regelbundet publicera innehåll är en hörnsten i arbetet med content marketing, men detta betyder inte att du och dina kollegor måste skapa stora mängder texter. Det handlar istället om att distribuera innehållet så brett som möjligt och dessutom göra det flera gånger.

Det här är något många företag missar – de lägger all tid på att ta fram innehåll och tror sedan att målgruppen ska hitta det på egen hand. Sanningen är den att du måste arbeta minst lika mycket med att distribuera innehåll som med att producera det.

Ett första tips är att kartlägga alla egna kanaler som kan användas för att sprida innehåll och därefter göra samma sak med kanaler som företaget inte äger men som kan vara intressanta. Bransch- och intresseorganisationer, media, forum osv. Har du en budget för att kunna köpa media lägger du sedan till den sortens kanaler också. Ju bättre koll du har på alla kanaler desto större möjligheter har du att sprida ditt innehåll brett.

Mitt andra tips är att posta samma innehåll flera gånger i sociala medier. Jag kan själv se att det ofta är andra, tredje eller till och med fjärde gången jag delar en artikel eller video som den får ett stort genomslag. Chansen att din målgrupp ska få syn på ditt innehåll om du bara postar det en gång är mycket liten.

Video på frammarsch

Du har säkert redan märkt att video blir ett allt mer populärt format inom marknadsföring.  Detta gäller lika mycket för B2B-företag som för de med konsumentfokus, och den här trenden kommer att hålla i sig.

Om ditt företag ännu inte arbetar med video i någon större utsträckning är det hög tid att tänka om. Och att sluta tänka på film som högkostnadsinnehåll, något ni bara investerar i någon gång ibland. Du och dina kollegor behöver lära er att antingen göra korta, enkla videoklipp själva eller hitta en samarbetspartner som kan leverera detta snabbt och för en rimlig kostnad.

Ett effektivt sätt att producera innehåll är att ta fram flera format vid ett och samma tillfälle. Intervjua kollegor och skapa både en artikel samt en kort video från ditt intervjumaterial. I din målgrupp finns både de som helst läser och de som föredrar video – på det här sättet når du bägge grupperna.

En annan trend är livesändningar i sociala medier, främst Facebook Live. Det är en utmärkt kanal för allt från frågestunder med experter till att sända direkt från ett seminarium eller event. Om ditt företag inte har testat livesändningar ännu rekommenderar jag verkligen att ni gör det snarast.

Tänk effektivitet och resultat

Den röda tråden i de här tipsen och spaningarna är att arbeta effektivt med din innehållsproduktion – lägg fokus på spridning, ta fram mer än ett format och se till att allt innehåll både lyfter er expertis samt stöttar affärsmålen. Då kommer satsningen på content marketing att bära frukt.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 5000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Pontus Staunstrup, digital strateg och föreläsare
Pontus Staunstrup, digital strateg och föreläsare
Pontus Staunstrup är digital strateg, med fokus på bl.a content marketing och sociala medier. Han har hjälpt ett stort antal företag att nå sina affärsmål med rätt innehåll och distribution. Pontus är även en efterfrågad föreläsare och har gett ut boken Content marketing för alla. Läs mer av honom på staunstrup.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *