Ett starkt employer brand – nyckeln till framgång

Skrivet av Gästbloggare - Beatrice Carpvik - Brand Manager Consid |  Ingen kommentar

Hur får ni medarbetarna att trivas, utvecklas och stanna kvar på ert bolag? Vad är nyckeln till trivsel på en arbetsplats i konsultbranschen idag? Och hur lyckas ni hålla personalomsättningen på lägre än hälften av genomsnittets 15 procent på en stenhård marknad? Beatrice Carpvik, varumärkeschef på Consid, berättar om företagets strategi för att värna om och behålla sina medarbetare.

Vi är kända som bolaget som vågar sticka ut hakan lite extra och för oss med en osedvanligt kaxig framtoning i vår kommunikation och marknadsföring. Och visst är vi beredda att skriva under på det, med glädje då vi idag vet vilket framgångskoncept det har varit och fortfarande är för oss.

När vi följer statistiken för våra respektive kanaler och ser den utveckling vi gjort exponeringsmässigt under de senaste åren är vi många som förundras. På tre års tid har vi lyckats öka vår mediala exponering med över 2000 procent. Det senaste året har trafiken till vår webbplats mer än dubblerats och räckvidden i sociala medier mer därtill. Kännedomen om vårt varumärke har ökat, vilket givetvis underlättar vid såväl försäljningsdialoger som rekryteringar – en extremt positiv utveckling ur många aspekter.

Viktigast vid jobbyte

Men i takt med att vi blivit mer kända har vi också förstått vikten av att lyfta fram de värden som på riktigt attraherar den målgrupp som vi ropat så högt för att nå – potentiella nya medarbetare. Och det vi kommit fram till när vi hört oss för är att det målgruppen är mest intresserad av att veta mer om när de funderar på att byta arbetsgivare är just de employer branding-nära delarna. Hur är det att jobba hos oss? Vilka kollegor ska de dela sin arbetsvardag med? Vilka projekt ska de jobba med? Ja, hur vi har det på och utanför arbetsplatsen helt enkelt.

Några nyckelfaktorer för oss när det gäller att skapa ett starkt employer brand har varit följande;

Entreprenörskap, engagemang & effekt

Dessa tre värdeord utgör kärnan i hela vår verksamhet. Allt vi tar oss för bygger på entreprenörskap, engagemang och effekt, både för våra kunder men också för våra anställda.

Entreprenörskapet ligger till grund för hela bolaget. Vi maximerar genomslagskraften av goda idéer och arbetar i en miljö som är öppen, engagerande och rolig. Den kärna som entreprenörskapet är för oss som bolag innebär att vi ständigt ser på problem och frågeställningar, både i det vardagliga arbetet hos våra kunder och i det interna klimatet, med nyfikna ögon. Det gör också att vi aldrig är rädda för att testa nya saker och alltid är öppna för nya, spännande möjligheter och oupphörligen ligger i framkant.

Engagemanget står för att vi bryr oss – på riktigt. Det är ett mantra som vi burit med oss sedan företagets start, och som har flera dimensioner. Dels att vi bryr oss om våra anställda, som är vår främsta tillgång. Dels att vi värnar om kunderna, som vi alltid strävar efter ska få ett uppseendeväckande omhändertagande av oss – vi ska trots allt hjälpa dem bli bäst i världen på det de gör. Men också att vi bryr oss om vår omgivning, genom de CSR-initiativ vi driver, främst riktade mot jämställdhetsfrågan, barn, unga och utbildningsväsendet.

Effekt handlar om att vi vill åstadkomma en verklig effekt med allt vi gör. Vi ser till att det vi gör för våra kunder gör skillnad i deras verksamhet – att det gör dem bättre, effektivare och mer lönsamma. Sättet vi arbetar på ger en tydlig effekt i våra medarbetares liv och situation genom en verklig förståelse, engagemang och respekt för våra medarbetares livssituation. Vi skapar också effekt i samhället genom vårt CSR-arbete.

Vårt koncept

I detta nu sätter vi ett tydligt koncept kring vårt arbetsgivarvarumärke för att konkret kunna kommunicera till våra befintliga och potentiella nya anställda vad de kan förvänta sig av oss som bolag. I konceptet står balansen i livet (BALANCE), kompetensen och möjligheten till individanpassad kompetensutveckling (COMPETENCE) och det drömlag man inom ramarna för Consid blir en del av (DREAM TEAM) i fokus. Det är precis detta vi förstår är det allra viktigaste för våra medarbetare och de vi rekryterar. Det är därför vi vill vara extra tydliga med att kommunicera att det är just detta marknaden kan förvänta sig av oss som arbetsgivare.

Information flow & involvement

”I alla år och på alla bolag har man klagat på att man inte får tillräckligt med information. Så har det varit här också. Tills vi skapade Consid News”.

Ovan är citat från vår egen vd, Peter Hellgren. Kanske i ren förvåning över hur sällan han får klagomål från anställda. Vårt informationsflöde internt är enormt och lämnar ingenting i skymundan. Våra medarbetare ska vara uppdaterade på vad som händer i bolaget. De ska alltid ha tillgång till information om våra framgångar, eventuella organisationsförändringar, spännande projekt vi jobbar med, utmärkelser vi kammar hem och mer därtill. Det ligger till stor del till grund för att de ska känna tillhörighet och stolthet.

En annan del som blivit allt viktigare är att involvera medarbetarna i vår kommunikation. Här är vårt Instagram-konto @peopleofconsid, där våra medarbetare dagligen kan lägga upp bilder från sin arbetsvardag, ett lysande exempel.

The Dream Team

En nyfikenhet för vilka ”Considfamiljen” är utgör en ständigt återkommande ingrediens när vi diskuterar hur vi kan skapa ett starkare arbetsgivarvarumärke. Därför är det inte helt förvånande att de format vi tagit fram som fokuserar på att belysa medarbetare och visa vår arbetsvardag är de som fullkomligt regerar i statistiken i våra olika kanaler för att distribuera formaten. Det faktum att vi dessutom håller mängder av sociala aktiviteter runtom i landet, där våra anställdas familjer ofta är välkomna att delta, samt ett par större om året som vår Considgalan, där vi i november samlade 700 (!) personer i Stockholms stadshus, är också något som lockar.

Att lyfta fram våra medarbetare har verkligen visat sig vara ett framgångskoncept, både internt och externt. Spoiler alert – det är något ni kommer få se mycket mer av framöver.

Konsulterna är viktigast

I ett externt mötesrum, där både jag och vår vd Peter Hellgren var närvarande, diskuterades för en tid sedan begreppet employer branding. Peter och jag konstaterade vilken enorm dignitet detta utgör i vårt vardagliga arbete och vilket centralt fokus området har fått den senaste tiden. Övriga runt konferensbordet var nyfikna på att höra hur vi tänker kring vår personal och det fokus vi lägger på att få dem att trivas på jobbet.

”Det är väldigt enkelt. Vår balansräkning går ut genom dörren klockan fem varje dag. Våra konsulter är allt vi har. Vi har inte råd att inte satsa allt på dem”.

Han sa det som om det vore det mest självklara i världen. Och det kanske det borde vara för fler vd:ar?

”We are Consid. You will notice”. Det är ett av våra mest nötta slagord. Otydligt tycker vissa. Men för oss är det självklart. Om du träffar någon av oss kommer du märka precis vad det innebär att vara en del av bolaget. Det kommer du verkligen göra.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 5000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Gästbloggare - Beatrice Carpvik - Brand Manager Consid
Gästbloggare - Beatrice Carpvik - Brand Manager Consid
Beatrice Carpvik jobbar som Brand Manager på Consid, vars marknadsavdelning på tre år gått från obefintlig till att idag omfattas av fyra individer med olika fokus. Consid har, med Beatrice i spetsen, gjort sig kända för sitt okonventionella sätt att marknadsföra sig på och sina framgångsrika marknadsföringskampanjer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *