Hur långa ledtider har du i ditt konsultföretag?

Skrivet av Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad |  Ingen kommentar

Hur lång tid tar det för ditt konsultbolag att svara på en förfrågan? Eller på en upphandling? Hur snabbt hittar ni rätt konsult? Ju kortare ledtiderna är desto större chans har ni att vinna affärer och förbättra er beläggningsgrad. 

Att kontinuerligt arbeta med era ledtider gör att ni ligger steget före konkurrenterna.

Mät och visualisera

Vill ni förbättra era inom detta område bör ni börja med att visualisera alla steg i era processer, mäta hur lång tid varje steg tar och framför allt hur lång tid det är mellan varje nivå. Lägg gärna även till sannolikheter för att steget verkligen genomförs.

Exempel: En av era konsulter nämner att det finns ytterligare ett behov av en projektledare hos kunden. Hur lång tid tar det för er att återkomma med en lämplig kandidat?

Börja som sagt med att visualisera alla steg och tidsomfång. Kanske ser det ut så här;

  1. Medarbetaren mejlar affärsmöjligheten till närmaste chef.
  2. Efter en halv dag svarar chefen men behöver mer information om uppdraget.
  3. Nästa dag ger medarbetaren mer information.
  4. Chefen skickar det vidare till kollegor eller central funktion för leveransen.
  5. Efter ytterligare två dagar hittas en lämplig kandidat.
  6. Skapa en anpassad träffsäker konsultprofil för uppdraget.
  7. Medarbetaren eller säljansvarig presenterar konsulten för kunden.

Kanske tog det tre dagar, eller fem? Kom svaret för sent? Hade behovet redan blivit tillsatt av en annan konsult? Eller kommer ni i hälften av casen inte ens in med ett svar?

Hur ser det ut vid ramavtalsupphandlingar? Nya medarbetare som ska ut på uppdrag? Konsulter vars avtal går ut?

Har ni koll och gör ständiga förbättringar i era ledtider minskar ni bänktider, får fler affärer och högre beläggningsgrad. Dessutom slipper ni onödig frustration bland medarbetare och ledning.

 

 

Kunder till Cinode förkortar sina ledtider, får fler affärer och högre beläggningsgrad. Dessutom blir det enklare och roligare för alla. Hur mycket skulle ni tjäna?

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 4000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad
Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Även flitigt anlitad föreläsare om de senaste trenderna i konsultbranschen. Lägg gärna till mig på Linkedin