Personal branding – bästa sättet att marknadsföra konsultbolag

mars 27, 2018 · Konsult, Talang

Skrivet av: Thoralf Lindström

”Men då kommer ju någon konkurrent värva vår duktiga Daniel!” HR-chefen spände ögonen i mig för att understryka allvaret i sitt statement. Diskussionen gällde huruvida det var klokt att låta de anställda blogga i eget namn och på så sätt bygga företagets varumärke. Nu var jag inte oförberedd på argumentet, men jag blev faktiskt förvånad över att många i rummet höll med. Så låt mig en gång för alla förklara varför konsultbolag inte bör vara rädda att släppa fram sina medarbetare i marknadsföringsarbetet.

”Människor jobbar för människor – inte för företag” sa en gång managementkonsulten Donn Carr. En insikt som är nog så viktig att komma ihåg när det gäller taktik och upplägg för marknadsföring.

Skälet är – hur väl upplagt era gratifikationsprogram än må vara – att det i slutändan ändå bara är pengar. Bonus hit och bonus dit, respekt och erkännande är så mycket viktigare. Det kan inte mätas i pengar. Vilket är det första argumentet för att involvera medarbetarna på ”golvet” och ge dem en aktiv roll i marknadsföringen. Helt enkelt för berömmets skull, ett beröm som kommer som ett brev på posten vid lyckad personal branding.

Klappar på axeln

En klapp på axeln från kollegor och chefer triggar konsultens ego. En känsla av att ”wow, jag är faktiskt uppskattad här” sprider sig inombords hos hen, något som kommer att väga tungt när konsulten i fråga ställs inför valet att gå vidare eller stanna kvar. Jag gissar på att hen med all sannolikhet kommer att stanna, hur grönt gräset på andra sidan än må vara.

Hög personalomsättning är en av huvudutmaningarna som många konsultbolag dagligen tampas med. Så tänk ett extra varv, HR-chefen! Fundera över om din rädsla för att medarbetaren ska lämna er inte beror på något helt annat än att en konkurrent dyker upp och viftar med en fet lönecheck. Din medarbetare får kanske inte tillräckligt med uppskattning?

Vikt med transparens

När det gäller marknadsföring för konsultbolag måste marknadschefen också ta hänsyn till generationen som de nya talangerna tillhör. En inte alltför vågad gissning är att de är unga och tillhör den så kallade generationen Y (kanske även Z). Generationer ska inte dras över en kam, men om det finns en genomgående röd tråd som förenar Oskar, född 1984, och Emelie, född 1992, så är det krav på transparens från arbetsgivaren. Samt en atmosfär som andas raka rör genom företagets alla avdelningar.

Inkludera samtliga

Det jag syftar på är att transparens lättare kan uppnås om bolaget inkluderar sina anställda i uppdraget att marknadsföra företaget. Oavsett om en konsult skriver ett inlägg i sitt eget namn på företagets blogg eller gör uppdateringar på LinkedIn färgar det av sig på arbetsgivaren. Förhoppningsvis på ett positivt sätt. Och när konsulten har publicerat är det upp till hens företag att backa upp de påståenden eller insikter hen har delat med sig av.

Det kan vara knepigt om företaget inte har snackat ihop sig med konsulten i förväg. Men det är samtidigt enkelt att åtgärda: I den bästa av alla världar planeras konsultens innehållsskapande i samförstånd med marknadsavdelningen. Förut kallade vi det för ”redaktionsrådsmöten” men i den digitala revolutionen känns detta ord lite förlegat. Och då kan konsulten få inblick i företagets långsiktiga planer samt ta hänsyn till dessa i sina inlägg och uppdateringar. Samtidigt säkerställer marknadschefen och andra ansvariga att bilden som konsulten förmedlar i sina inlägg och delningar ligger i linje med företagets vilja att framstå. Detta scenario kan jag inte beskriva på något annat sätt än ”win-win”.

Medarbetarna ansikte utåt

Men låt mig spinna vidare på tanken att människor jobbar för människor, och inte för företag. Då vill jag variera denna mening till att ”människor söker jobb hos företag på grund av de människor som jobbar där”. Alltså, förutsatt att din vd inte heter Elon Musk eller Daniel Ek (för övrigt två riktiga mästare på personal branding), är det främst företagets medarbetare som är ert ansikte utåt. Det är de som har makten att locka till sig nya talanger. Inte någon nyhet, men kanske är det dags att ta klyschan ”medarbetarna är vår viktigaste tillgång” på allvar? Om alla konsultbolag gjorde det skulle den praktiska tillämpningen inte se så olika ut som den gör idag när det gäller marketing.

Låt medarbetarna bli eftertraktade

Som begrepp inom marknadsföringsvärlden är ”thought leadership” ganska tilltufsat. Alltför många har försökt att ta åt sig den, och det med för kortsiktiga satsningar. Men jag tycker att det finns ett skäl att satsa på att bli en informell ledare. Tänk dig vilken kraft det skulle innebära för just ert företag om ni hade DEN experten inom ert erbjudande som alla såg upp till?

Det skulle inte bara innebära en inkörsport för lyckade rekryteringskampanjer, utan också bli ett utmärkt skyltfönster för att marknadsföra allt som har med er kompetens att göra. Men gör inte misstaget att påverka konsulten för mycket, exempelvis genom att be honom att basunera ut era produkter och tjänster. Då sjunker trovärdigheten för dess personal branding. Men även här krävs det en långsiktig plan (redaktionsrådsmöten) och en visshet om att ni/konsulten kan leverera innehåll under det närmaste halvåret/året.

After works och resultatplaner

För att få alla medarbetare ombord arrangerade en av våra kunder en after work med fokus på innehållsproduktion. Marknadschefen hade goda relationer med några av finkrogarna i stan och kunde därför utlova en lyxmiddag till den kollega som under kvällen (2-3 timmar) kunde producera både blogginlägg, delningstext för sociala medier och bildmaterial som skulle kunna illustrera texten.

Ovan upplägg fungerade bra och det blev en lyckad start på satsningen. Det hade dock kunnat bli grus i maskineriet efter några månader, till exempel om det blev för hög arbetsbelastning. Så därför lyder mitt råd till marknadschefen på konsultföretaget att ta ett snack med teamleaders och personalansvariga. Målet bör vara att konsulterna (antingen några eller samtliga) bör ha det som del av sina resultatplaner att producera innehåll. Detta är det enda sättet att säkerställa att de avsätter tid. Personal branding görs inte över en natt.

Börja med Instagram

Jag har full förståelse om det finns tids- eller budgetmässiga skäl som gör att det linjära arbetet med kunden prioriteras då och då. Så för att täcka upp dessa perioder vill jag bjuda på ett extratips: Instagram. Detta sociala medium är som gjord för företag som vill profilera sig genom sina anställda. Snabbt, mobilt och personligt. De som lyckats bäst i min mening är dessa tre:

  • AddQ @thisisaddq – Svanhopp i bassängen, inspoföreläsningar med Petter, fredagsdansen. Gänget hos AddQ verkar hur skönt som helst. Vem vill inte vara en del av det?
  • Atea @ateasverige – Prisutdelningar, personliga intervjuer med anställda och bodyflight. Hos Atea är det full rulle med glimten i ögat. En klockren approach.
  • Capgemini @capgeminise – ” People matter, results count” står att läsa i Capgeminis instagrambio. Alltså människorna först, men i ett resultatinriktat sammanhang. Många bilder från jobbmässor, men också chefer som lussar för sina anställda.

Sammanfattning

Tillbaka till situationen i mötesrummet och HR-chefens farhågor. Det är ingen fara att släppa fram konsulterna i marknadsföringsarbetet. Deras personal branding kommer bygga ert företag, förbättra bilden av den och locka till er nya talanger.

Men det är läge att göra det nu. Tveka inte marknadschef, släpp fram medarbetarna!

Thoralf Lindström, Marknadschef, Doidea

Thoralf är marknadschef för Doidea, som hjälper företag att digitalisera sin försäljning och marknadsföring. Han jobbar även i kundprojekt där han kartlägger kundbeteenden, köpresor och idealkunder. Thoralf har ett stort hjärta för långlopp och basket. Han ser mycket fram emot fotbolls-VM i sommar när hans favoritlag Tyskland återigen ska ge Sverige en läxa i effektivitet och resultatinriktat spel.

Du kanske också gillar...

Alla inlägg