Pre-boarding i konsultbolag – tipsen som ger tillväxt

januari 16, 2018 · Konsult

Skrivet av: Mattias Loxi

De allra flesta konsultföretag har någon form av uttalad on-boardingprocess som oftast påbörjas först när medarbetaren är på plats. Men tiden innan, mellan avtalet och första dagen på jobbet, är minst lika viktig. Hur får ni den nya kollegan att känna sig välkommen och engagerad samtidigt som ni minimerar bänktid?

Efter en många gånger omfattande anställningsprocess och underskrivet avtal dröjer det oftast två till tre månader innan den nya medarbetaren är på plats. För flera kandidater blir denna tid väntande i vakuum. Konsulten drar ner sitt åtagande hos sin gamla arbetsgivare och har många tankar om hur det ska bli på den nya arbetsplatsen.

Minska risken att din drömvärvning slutar

Den första perioden är risken som störst att den nya kollegan ska lämna bolaget. Många anställningar slutar innan medarbetaren ens har börjat. Alternativt avslutas anställningen inom de första månaderna.

Att anställa kostar mycket pengar och ROI:n brukar ta minst några månader. Se till att ni investerar extra mycket under första tiden. Därför gäller det att göra denna tid minst lika viktig som on-boardingprocessen.

Här finns det mycket att göra för de flesta konsultbolag för att skapa engagemang och få medarbetaren att komma in i bolaget, vilket undviker en tidig uppsägning.

Förbered och minska nervositeten

Har ni en kontinuerlig dialog med kandidaten från avtal till anställning minskar nervositeten och ni kan tillsammans adressera funderingar och tankar direkt. Få den nya medarbetaren så snabbt som möjligt att känna sig som del av bolaget.

Detta leder oss fram till nästa punkt.

En del av teamet

Ge verktyg och förutsättningar för att medarbetaren ska lära känna sina kollegor och sitt bolag så bra som möjligt redan innan anställningsstart.

Som chef bör du hålla regelbunden kontakt med den nya konsulten mellan anställningskontrakt och första dagen. Bjud på lunch och ta även med medarbetaren på sociala tillställningar med teamet eller en fika på kontoret.

Förbered och informera övriga medarbetare om den nya kollegan.

Har ni verktyg, exempelvis Cinode, är det ett utmärkt tillfälle att ge en inloggning direkt. Då kan medarbetaren lära känna teamet djupare. Lära sig vad kollegorna heter, vem som kan vad, vilka uppdrag som finns och vem som är specialist inom respektive område.

Flytta aktiviteter till pre-boarding

Flera av de aktiviteter som genomförs de första dagarna skulle lika gärna kunna ske innan för att få en ännu effektivare on-boarding. Exempelvis administrativa ärenden som att fylla i uppgifter till ekonomiavdelningen, beställa dator/mobil/passerkort eller få access till it-system. Men också andra processer och rutiner som verktyg, pensioner, förmåner med mera. Och för konsultföretag handlar det också naturligtvis om att leverera en säljande konsultprofil så tidigt som möjligt.

Ett annat bra sätt är att informera om on-boardingprocessen redan innan den börjar. Vad den innefattar och hur den kommer gå till.

Öka beläggningsgraden

Säljarna bör snabbt få en uppfattning om den nya konsulten för att hålla koll på kommande affärsmöjligheter. Den nya medarbetaren vill i sin tur förmedla vad hen har för mål och tankar kring uppdrag samt kompetensutveckling. Att träffa säljarna i ett tidigt skede ger er fler möjligheter att snabbt få ut konsulten på sitt första uppdrag.

Med hjälp av exempelvis Cinode får samtliga säljare full koll på de nya rekryterna och deras kompetens för att snabbt matcha mot rätt utmaningar. Dessutom skapas enkelt träffsäkra konsultprofiler på ett professionellt och enkelt sätt. Då kan era nya konsulter snabbt komma ut på sitt första uppdrag. Att minska den obelagda tiden för nya medarbetare är ett effektivt sätt att öka sin beläggningsgrad.

Positivt intryck på familjen

Att byta arbete är en risk som hela familjen ofta står bakom. Att då ge ett positivt intryck för att den nya medarbetaren ska känna stöd även hemifrån kan betyda mycket. Bjud med medarbetarens familj på sociala event i företaget. Skicka hem en blomma till medarbetaren och dennes respektive.

Marknadsför er genom den nya medarbetaren

När får du som mest frågor om ditt jobb och din arbetsplats? När du byter jobb. Då vill många veta varför du bytte, vad det nya bolaget gör, vilken roll du får och vilka faktorer som avgjorde. Här har ni som bolag ett utmärkt tillfälle att profilera er men också att hitta fler kandidater.

Det är inte alls ovanligt att fler från samma arbetsplats som känner varandra också flyttar med. Dra nytta av detta och låt den nya medarbetaren få rätt verktyg för att vara en utmärkt marknadsförare av er och redan från start skapa ett mindset att ni letar efter fler kompetenta medarbetare.

Marknadsför både internt och externt 

Var stolt över att den nya medarbetaren har valt just ert bolag. Därför är det alltid en god idé att lägga ut nyheten på bloggen, sociala medier och i mailutskick för att presentera personen. Detta visar att den nya kollegan är efterlängtad till bolaget.

Rätt investering i pre-boardingprocessen ger lönsamhet och högre tillväxt. Hur ser er pre-boarding ut?

Mattias Loxi - Medgrundare - Sälj - Marknad

Mattias är en av grundarna till Cinode där han arbetar med sälj och marknad. Han driver Cinodes marknadsföring genom Sveriges mest populära blogg inom konsultbranschen samt det uppskattade nyhetsbrevet "Veckans konsultnyheter". Dessutom kör han Konsultpodden. Lägg gärna till mig på Linkedin https://www.linkedin.com/in/mattiasloxi/

Du kanske också gillar...

Alla inlägg