Våga tacka nej till uppdrag som frilanskonsult

Skrivet av Hjalmar Lundin, konsultchef för Right People Group Sverige |  Ingen kommentar

Som frilanskonsult spenderar du mycket tid på att hitta uppdrag, sälja in dig själv och dina tjänster. Att bli erbjuden uppdrag är en nödvändighet för att ditt företag ska vara lönsamt. Därför kan det tyckas dåligt att tacka nej till uppdrag eftersom du inte vet när eller vad för jobb som erbjuds nästa gång. Men fokusera då istället på att arbeta för dina bästa kunder och ge plats för uppdrag som stärker din profil. Det kommer gynna dig samt ditt företag i längden.

En skarp profil är viktigt för att landa projekt som är värdefulla i längden. Upptäcker du uppdrag som inte är en perfekt match för ditt företag gör du dig själv en tjänst om du tackar nej. Att säga nej till ett uppdrag är en förmåga du ska ha om du vill bli en framgångsrik konsult. Ditt företag och dina kunder gynnas av att du ställer krav. Det är värt att känna igen möjligheter som du ska lägga din energi på och vilka du bör undvika.

Det finns situationer där du som konsult bör överväga om det är ett uppdrag som är värdefullt att tacka ja till eller om du ska tacka nej – några exempel på dessa är:

Tidskrävande uppdrag

Uppdrag som är väldigt tidskrävande och som slutar med att du spenderar flera timmar som du i slutändan inte kan fakturera är ett exempel på en situation där ett nej är gynnsammare. Det kan vara svårt att veta på förhand men försök känna av det i den inledande dialogen med kunden. Konsulter med flera års erfarenhet har ofta förmågan att se ett mönster. Ofta får de en känsla av om kunden är av den krävande eller odefinierade typen.

Korta uppdrag utan chans till vidareförsäljning

Mindre uppdrag kan resultera i relativt låg timlön om du tar hänsyn till administrationstiden. Oavsett om det är ett kort eller långt uppdrag tar budgivning, förhandling och fakturering ungefär samma tid. Därför kan det vara bra att överväga att säga nej till små projekt som inte ger chans till vidareförsäljning. Om det däremot är en dörröppnare till en intressant kund och du ser potential för ett långvarigt samarbete kan det vara en investering för framtiden.

Inte tillför värde i ditt CV

Uppdrag som inte matchar och förbättrar din profil är sådana du ska tacka nej till. Som frilanskonsult är CV ditt försäljningsdokument och det är viktigt att du kan uppvisa erfarenheter och kvalifikationer från relevanta och aktuella uppdrag. Lägger du din tid på uppdrag som försvagar din profil och inte tillägger värde inom din specialisering, kommer det ge dig problem att landa framtida uppdrag som ligger inom ditt intresse. Gör istället plats för uppdrag som boostar din profil positivt.

Ett tips är att alltid se dig själv som ett specialiserat företag. Om du är osäker på om ett projekt är rätt för dig kan du använda denna specialisering som riktlinje.

Påverkas företagets rykte negativt

Slutligen, uppdrag där du inte kan leverera fullt ut är inte värdefullt för varken dig eller kunden. Säg nej till dessa. Att inte leverera 100 procent och inom tidsfristen påverkar ditt rykte och därmed ditt företag.

Om du inte har de nödvändiga färdigheter som krävs för att lösa en komplex uppgift är det inte en bra idé att tacka ja. Däremot, om du kan förvärva den nödvändiga kunskapen för uppdraget ska du självklart säga ja.

Vidare är det viktigt att ha en god översikt över ditt schema och inte ta på dig för många projekt samtidigt för då brister kvalitén och du kommer inte kunna leverera. Att överbelasta sig kommer inte vara värt för varken dig själv, dina projekt eller din familj.

Det är naturligtvis ett privilegium om du kan säga nej till projekt eftersom du måste hitta tillräckligt med uppdrag som inte bara håller din verksamhet igång men även är högkvalitativa. För att uppnå denna lyx är det bra att ha en pipeline över alla utannonserade uppdrag. Att säga nej till uppdrag kommer inte påverka dig negativt, snarare kommer det främja dig och ditt företag.

Ett sista tips är att alltid tacka nej med en professionell attityd – visa tacksamhet för möjligheten och ge en kort anledning till varför du valt att tacka nej – det ökar chansen för framtida samarbeten med kunden.

Sveriges populäraste nyhetsbrev för konsulter

Gör som över 5000 konsulter och konsultchefer - prenumerera på Sveriges bästa nyhetsbrev om konsultbranschen. Varje söndag får du de viktigaste nyheterna, artiklarna och rapporterna om konsultbranschen.


Om författaren

Hjalmar Lundin, konsultchef för Right People Group Sverige
Hjalmar Lundin, konsultchef för Right People Group Sverige
Right People Group är en it-konsultförmedlare som grundades i Danmark 2007 och har levererat it- och managementkonsulter till fler än 170 organisationer samt företag. Det tyska systerbolaget Right People Group Digital GmbH lanserades 2016. Hjalmar Lundin är ansvarig för den svenska marknaden som varit aktiv sedan januari 2017.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *